fbpx

Het woord ‘buiging’ wordt vooral gebruikt in het rijden en dan vooral bij het rijden voltes. Maar wat is buiging en wat doet het met de gemoedstoestand van een paard? Chris Irwin, dè Canadese paardentrainer en coach op het gebied van lichaamstaal en bio mechanica heeft als één van de pilaren waar zijn methodiek en filosofie rust: ‘the bend’ (de buiging). In deze blog zal ik toelichten wat buiging is, wat het doet met de gemoedstoestand van het paard en hoe je de buiging kunt lezen, beïnvloeden en gebruiken in de communicatie tussen jou en jouw paard. En niet alleen vanuit het zadel, maar ook vanaf de grond!

Wat is buiging eigenlijk?

Buiging vindt plaats in de ruggengraat van het paard. De ruggengraat kan zowel horizontaal als verticaal buigen. We hebben het hier nu over de horizontale buiging. Stelling wordt regelmatig verward met buiging. Om de ruggengraat in zijn gehele lengte te kunnen buigen, moet het midden van de ruggengraat wijken voor druk: buigen. Neem maar eens een lange zweep. Laat iemand de uiteinden van deze zweep vasthouden en het ene uiteinde van de zweep naar zich toe halen (stelling). De hele zweep wil mee en er is spanning op de zweep. Duw nu zelf maar eens het midden van de zweep van je af terwijl de ander de uiteinden vast blijft houden. Er is niet veel druk voor nodig om de zweep te laten buigen. Buiging krijg je dus door begrenzing aan de voorzijde en aanvulling van de achterzijde en eenzijdige druk in het midden. En wanneer dit allemaal samenwerkt: de drive, de begrenzing en de eenzijdige druk, dan is er van alles niet veel nodig om vorm te krijgen.

Wat doet buiging met een paard zijn gemoedstoestand?

In het rijden zetten we vaak een volte in om de aandacht van het paard terug te krijgen, het tempo op te vangen en ontspanning te krijgen. De gemoedstoestand van een paard hangt dus samen met de vorm die het paard in zijn lichaam aanneemt.

‘Frame of body is frame of mind’ – Chris Irwin

Een paard communiceert vanuit deze gemoedstoestand, die vorm krijgt in zijn lichaam. Buiging is dan ook een middel van paarden om te communiceren. Wanneer twee paarden elkaar groomen, buigen zij om elkaar heen. Wanneer twee paarden elkaar passeren en niet bij elkaar willen zijn, buigen zij tegen elkaar in. Wanneer een paard lager in rang wijkt voor een paard hoger in rang, wijkt het paard lager in rang af, maar wel afgebogen om het paard hoger in rang. Wanneer een paard lager in rang een paard hoger in rang uitdaagt, dan dwingt het paard hoger in rang een buiging af, door in de aanzet hals, schouder of oksel te happen.

Buiging paard, chris irwin

Wat kunnen wij doen met de buiging?

Naast dat je de buiging kunt lezen en interpreteren, is het ook van belang je in het paard te verplaatsen. Voordat je het paard gaat aanspreken op zijn buiging. Hoe ziet het paard ons? Communiceert hij ook met ons met zijn buiging? Leest hij ook onze buiging? Het antwoord is: ja! Wanneer je jouw paard benadert, hem aan het poetsen bent, hem longeert of met hem in de hand werkt of wandelt, is het zaak om de buiging van jouw paard in de gaten te houden. Toont hij respect en buigt hij om je heen, of heeft hij geen respect en buigt hij tegen je aan? Hij kan ook neutraal/recht staan. Dit hoef je niet te corrigeren, maar je zult wel moeten kijken waar zijn aandacht is en of hij deze vorm houdt.

En hoe sta jij? Wanneer jij met je gewicht op het been dicht bij zijn hoofd staat, dan leun je tegen hem in. Wanneer je je bewust bent van hoe jij staat en ook kunt zien hoe jouw paard zich opstelt in het samenzijn, dan kun je zijn gemoedstoestand beïnvloeden door de vorm van zijn lichaam te veranderen: zijn buiging te veranderen. Denk weer aan de zweep: een begrenzing van voren en de eenzijdige druk in het midden (net achter de oksel van het paard) en de drive van achteren. De drive van achteren (je stem of zweepje) is in dit geval een begrenzing wanneer hij naar achteren wilt stappen. De begrenzing van voren is het halster of het halstertouw in contact pakken terwijl je naast het paard blijft staan. De eenzijdige druk zet je waar jouw been/voet zou liggen wanneer je rijdt. Dit kun je doen met een vinger, een hand of aanraking met zweepje.

Wil je meer weten? In september is Chris Irwin weer in Nederland. Bekijk de kalender voor meer informatie!

buiging, paard buiging, chris irwin