fbpx

Vorige week werd in een Facebookpost gevraagd over welke term men wilde lezen in ‘woord van de week’. Het woord ‘connectie’ werd direct drie keer genoemd. De magische verbinding met je paard, een mentaal ‘draadje’, het moment waarop je paard en jij volledig gefocust zijn op elkaar. Ja, connectie met je paard – wat is dat eigenlijk? En belangrijker: hoe ontstaat die connectie met je paard? Leuke vragen om over na te denken, dus dit keer is ‘connectie’ het woord van de week.

Wat is connectie?

Letterlijk is een connectie een verbinding, een relatie. Connectie kan ook variëren. Het kan er niet zijn, een beetje, soms of juist heel sterk en constant. Connectie is geen eenrichtingsverkeer. Je kunt niet enkel van je paard te verwachten dat hij de connectie zoekt. Je bent zelf ook (of misschien wel het meest) verantwoordelijk voor het zoeken naar connectie. Een connectie ontstaat alleen als zowel mens als paard vertrouwen in en respect voor elkaar hebben. Soms is er meteen connectie als je begint met een sessie en soms komt het pas later.

Connectie voelt bijzonder. Ik denk dat iedereen het op een andere manier zou omschrijven. Als er een connectie is, dan is je paard gefocust op je, is hij licht op je hulpen en doet z’n best om te doen wat je vraagt. Andersom heeft hij ook jouw onverdeelde aandacht, ben je eerlijk en duidelijk in je hulpen en beloon je zijn kleinste pogingen. Je krijgt dan een echte samenwerking – maar verwar connectie niet met perfectie.

Connectie zonder touw

Fotografie door Hanne Dupas

Hoe ontstaat connectie?

Connectie begint bij begrip. Begrip voor het wezen paard, zijn denkwijze en psychologie. Zelfs als je zijn taal (lichaamstaal) nog niet perfect ‘spreekt’, kun je in ieder geval de zijne herkennen en je acties daarop aanpassen. Vertrouwen en respect zijn twee andere belangrijke aspecten. Ze gaan eigenlijk hand in hand. Je moet als leider respect tonen voor de denkwijze en het karakter van je paard, zodat hij er op kan vertrouwen dat je hem begrijpt en het beste met hem voor hebt. Je paard moet op zijn beurt respect hebben voor jouw ruimte en hulpen, zodat je er op kunt vertrouwen dat hij je niet omver loopt. Een goede leider verdient (!) respect en vertrouwen, door zijn algehele opstelling naar het paard toe.

Daarna is er nog één ingrediënt nodig: wederzijdse interesse. Immers, vertrouwen en respect zijn belangrijk, maar waarom zou je connectie maken met een ander, als je geen interesse in diegene hebt? Zorg er dus voor dat je interessant bent voor je paard. Zorg voor variatie in je training, dat je (ook) dingen doet die hij erg leuk vindt en dat hij zich aan het einde van een training altijd beter voelt dan toen je begon. (Lees voor meer variatietips ook het gratis e-book over creatief grondwerk.)

Als deze ‘ingrediënten’ er zijn, zul je merken dat het gaat voelen zoals beschreven aan het begin van deze blog. Je hebt aandacht voor elkaar, je doet beiden je best en er zijn slechts lichte hulpen nodig. Het voelt als een mentale verbinding tussen jou en je paard. Dat is connectie!

Wat is voor jou ultieme connectie?

Heb je wel eens een fantastische connectie gevoeld? Laat in een reactie weten hoe dat was en wat er gebeurde! Ik ben benieuwd naar de verschillende ervaringen.

Fotograaf uitgelichte afbeelding: Rianne Verwoerd