fbpx

Woord van de Week: Friendly Game

door 23 mrt 20150 Reacties

In de ‘natural horsemanship-wereld’ bestaan héél veel termen, waarmee oefeningen, gedrag of tools aangeduid worden. Het lijkt me daarom leuk om elke week een andere term toe te lichten. In deze blogs geef ik niet alleen de betekenis van het woord, maar ook oefeningen en tips die ermee te maken hebben. Het woord van de eerste week is: friendly game.

Wat is de friendly game?

Friendly game met een zeiltje

Friendly game met een zeiltje

De friendly game is een term die zijn oorsprong vindt in Parelli Natural Horsemanship en is de eerste van de zeven spellen (‘games’) van Parelli. Door de friendly game goed en regelmatig toe te passen leert je paard jouw intentie herkennen (ontspannen of in actie komen) en leert hij op je te vertrouwen.

Je begint altijd met het aanraken van je paard. Laat hij je handen overal toe? Dan kun je kijken of dat ook kan met een stick of zweep. Is dat geen probleem? Bouw het dan nog een stapje verder uit. Snapt hij ook dat hij niet bang hoeft te zijn als jij zwaait met de stick en savvystring, een zakje of een zeil? Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar let op de grenzen van je paard.

Spanning: hoe herken je het en hoe handel je?

Het kan gebeuren dat je paard vroeg of laat twijfelt over een bepaalde handeling. Sommige paarden vinden een hand over hun buik al niet prettig, bijvoorbeeld doordat ze last hebben (gehad) van singelnijd. Andere paarden bouwen pas spanning op als je hard zwaait met een zakje of je zweep door de lucht laat zwiepen.

Een ontspannen paard herken je aan knipperende ogen, een ontspannen mond, zachte hals, ontspannen hoofd-hals houding, rustig bewegende oren en een rustige ademhaling. Hoe herken je dan een gespannen paard? Paarden kunnen heel subtiel zijn en krijgen eerst enkel een strak mondje of ze stoppen met knipperen. Als je deze signalen niet ziet zullen ze duidelijker worden, door bijvoorbeeld hun hoofd omhoog te doen, harder te ademen (snuiven), hun oren strak op het object gericht te houden of zelfs weg te lopen. Lees ook eens: ‘9 Signalen van een gespannen paard‘.

Zodra je een subtiel signaal van spanning ziet blijf je rustig door gaan met de handeling die je verricht. Zorg voor rustige bewegingen, herhaling en voorspelbaarheid. Zorg dat je de beweging niet vergroot of versnelt! Als je paard door krijgt dat je hem niets zult aandoen, zal hij spanning loslaten door te kauwen en likken. Soms zal hij ook zuchten of zelfs gapen. Beloon de ontspanning door het object weg te halen of de handeling te stoppen. Pas als je paard helemaal klaar is met kauwen, likken, zuchten of gapen kun je verder met de friendly game of een andere oefening.

In onderstaand filmpje zie je een voorbeeld van mij met m’n paard en enige (Engelse) toelichting op wat er te zien is.

Friendly game is overal

Je kunt de friendly game doen als op zichzelf staande oefening, maar je kunt het ook integreren in andere oefeningen. Sterker nog: waarschijnlijk doe je de oefening onbewust heel vaak tussendoor! ‘Gewoon’ samen staan relaxen, is ook een vorm van friendly game. Of je paard van de cirkel naar je toe laten komen en met je intentie zeggen: dat was goed, ontspan maar. Ook dat is friendly game!

Is jouw paard bomproof en kan hij je intentie feilloos herkennen als je een van de volgende dingen doet? Zo niet, dan kun je het gebruiken ter inspiratie.

  • Zacht met een yogabal op z’n rug stuiteren
  • Je stick en savvystring hard boven jullie hoofden laten helikopteren
  • Hem inpakken in een groot krakend zeil
  • Een ratelende hoepel (zo een met balletjes erin) om z’n nek hangen

Suggesties?

Dit was het woord van deze week. Heb je wensen of suggesties voor het volgende woord? Laat ze hieronder achter in een reactie!

Rianne Dekker

Rianne Dekker

Eigenaar Horse in Mind, revalidatietrainer

Ik ben opgeleid als revalidatietrainer voor paarden, maar mijn interesse is nog veel breder dan dat. Ik kijk met een holistische blik en inspireer graag andere paardenliefhebbers over het houden en trainen van paarden.

holistisch kijken naar je paard ebook

Ontvang het gratis e-book

Wil je problemen voorkomen in plaats van oplossen? In het e-book ‘Leer holistisch kijken naar je paard – 10 tips & inzichten‘ ontdek je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw paard niet alleen ‘overleeft’, maar echt gaat floreren! In 10 tips & inzichten leer je over superfoods voor paarden, verrijking van huisvesting, mindset, passive physio en nog veel meer.

Klik op de knop hieronder om hem gratis aan te vragen.