fbpx

Wanneer er geen materiële lijntjes meer tussen jou en het paard zitten die jullie verbinden, wat blijft er dan over? Hoe kan je dan de connectie met je paard bewaren? Door loswerken creëer je een natuurlijke connectie die het mogelijk maakt om in harmonie samen te spelen en dansen. Loswerken is het woord van de week, dus je leest er in deze blog alles over!

Loswerken, wat is dat eigenlijk?

Loswerken is een mooie opstart & afwisseling in de training met je paard en wat mij betreft een essentieel ingrediënt voor een goede en veilige samenwerking.

Loswerken is letterlijk ‘los’ aan het werk zijn met je paard. In vrijheid dus. Bij voorkeur in eerste instantie in een ruimte van 15 bij 15 meter. Wanneer men er meer ervaren in wordt kan dit in principe naar iedere veilige ruimte uitgebreid worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de rijbak en uiteindelijk een grasveld in het bos of het strand. Je leert ook hoe je de lichaamshouding van je paard kan beïnvloeden zodat je hem kunt helpen zijn fysieke balans te verbeteren.

Het kent zijn oorsprong vanuit verschillende stromingen. In veel gevallen is het gebaseerd op het systeem van wijken voor druk. Dit is dan ook waar je mee begint als je net begint met loswerken. Maar uiteindelijk werk je er naartoe dat je feilloos kan communiceren met je paard, op een minimalistische en natuurlijke manier. De basis van het loswerken kan je terugvinden in het Freestyle systeem van Emiel Voest. Maar bijvoorbeeld Klaus Ferdinand Hempfling, Mark Rashid, Monty Roberts en vele andere bekende paardenmensen staan stuk voor stuk ook bekend voor het creëren en behouden van een natuurlijke connectie in vrijheid, gebaseerd op lichaamstaal en natuurlijk leiderschap.

Wat heb je nodig voor loswerken?

Wat je ervoor nodig hebt is jezelf en daarnaast enkel een leadrope of zweepje. Deze gebruik je als een verlengde van jezelf om op die manier jouw eigen lichaamstaal te verduidelijken. Aangezien we een paard nooit zullen leren praten, is het belangrijk dat wij leren om op zijn manier te communiceren. Paarden communiceren van nature middels lichaamstaal. Daarom is het belangrijk dat we de lichaamstaal van het paard ons eigen maken.

Wat is lichaamstaal?

loswerken

Loswerken met Zamiro van Clairmont Stables

Lichaamstaal bestaat uit jouw spierspanning, ademhaling, houding en positie. Het paard leest deze uiterst nauwkeurig en zal altijd eerlijk reageren vanuit wat hij ziet en voelt. Hoe beter je je bewust bent over waar je lichaam, des te beter je zult kunnen communiceren met je paard. Hoe sta jij er eigenlijk bij tegenover je paard? Is je ademhaling hoog en heb je gespannen schouders of is hij juist laag in je buik en sta je wat gesloten? Weet jij wat je vertelt aan je paard als je voor of juist meer achter hem staat, verder weg of dichterbij komt? Straal jij die rustige, vertrouwde leider uit die je wil zijn voor je paard en waar je paard behoefte aan heeft?

Waarom loswerken?

  • Tijdens het loswerken wordt je je bewust van het effect van jouw lichaamstaal
  • Je ontwikkelt een natuurlijk leiderschap, wat de basis is voor een veilige en plezierige vertrouwensband met je paard
  • Je komt veel te weten over je paard. Bijvoorbeeld hoe hij zijn lijf gebruikt in vrijheid en wat zijn karakter is
  • Het verhelpen en voorkomen van gedragsproblemen die ontstaan uit een beperkt of ontbrekend leiderschap
  • Het verhelpen en voorkomen van stijfheid en andere lichamelijke kwaaltjes
  • Trots en zelfverzekerdheid terugbrengen bij onzekere of depressieve paarden
  • Duidelijke communicatie, waardoor je misverstanden voorkomt. Het paard weet wat hij aan jou heeft en andersom
  • Je leert je paard lezen en ieder signaal dat hij afgeeft te herkennen
  • En omdat het natuurlijk ontzettend leuk is om te doen!

Belangrijk

  • Zorg voor een veilige ruimte met een degelijke omheining
  • Zorg dat je een fijne en goede leadrope hebt van ongeveer 4,5 meter lang. Het liefst met een zo licht mogelijke clip
  • Zoek een ervaren instructeur voor een veilige en kundige opstart van het loswerken

Werk jij wel eens in vrijheid met je paard en zo ja; wat heeft dit jou en je paard gebracht? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!