fbpx

Release betekent letterlijk: loslaten. Als je met paarden werkt is de release het moment dat je de druk loslaat na het juiste antwoord op je vraag. Je stopt dan met drijven, een been-, zit- of teugelhulp of wat het dan ook was dat je nodig had om je vraag te stellen. Het moment van de release is heel belangrijk, omdat dat het moment is waarop een paard leert dat wat hij deed goed was. In dit ‘woord van de week’-artikel licht ik het toe.

Een goede release

Bij een goede release wordt alle druk in een keer weggenomen. Soms kan de optoming dit verhinderen of bemoeilijken. Bekijk allereerst je tuigage dus goed. Is alle druk er meteen af als jij dat wilt of zitten er (milli)seconden tussen? Dat laatste zie je vaak bij kaak- of kingekruiste bitloze hoofdstellen van leer, dat glijdt soms stroef over elkaar of door de ringen. Een gekruist hoofdstel met koorden zorgen voor een betere release.

Tijdens een oefening kun je, behalve hele releases, ook mini-releases geven. Als je bijvoorbeeld achterwaarts vraagt en vijf passen wilt in plaats van één, geef je tussen de stappen door een mini-release en vraag je onmiddellijk weer om een pasje achterwaarts. Zorg hierbij dat je na de release altijd weer met de lichtst mogelijke hulp begint. Zo geef je je paard altijd de kans om daarop te reageren, in plaats van direct een hardere hulp te geven. Met een mini-release laat je je paard weten dat hij in de juiste richting denkt.

Timing van de release

Van de hele release is de timing het belangrijkst. De release moet precies op het moment zijn dat je denkt: dít was een verbetering of het juiste antwoord. Je paard leert dan: ze stopt met vragen als ik dat doe, dus dat is wat ze van me wil. Een te vroege of late release kan ervoor zorgen dat je paard het verkeerde aanleert. Om een release kracht bij te zetten kun je extra belonen. Bijvoorbeeld met een enthousiaste stem, een kriebel op het favoriete plekje, of met een voedselbeloning. Je paard legt op die manier nog sneller de link dat het goed was wat hij deed. Ik geef zelf de voorkeur aan een beloning bovenop de release als het om een nieuw aan te leren oefening gaat of als de uitvoering van een bestaande oefening fors verbetert.

Motivatie

Op tijd en voldoende releasen kan het paard motiveren om iets voor je te doen. Vergelijk het een beetje met een lange gymles. Als je een uur lang moet rennen, klimmen en springen (en oké, tussendoor mag je één minuut gewoon wandelen) en de gymleraar stopt pas na een uur met vragen en zegt dan pas ‘goed zo’, werkt dat dan motiverend? Of heb je er meer plezier in als je na elke oefening hoort wat je goed gedaan hebt en even mag ontspannen?  Ik zou het wel weten – en je paard ook.

Als je te lang doorgaat kun je dat herkennen aan het feit dat je paard slomer wordt (of juist nerveuzer), minder inzet gaat tonen en niet écht meer op zoek is naar het juiste antwoord op je vraag. Ga dan niet door, maar hou even pauze. Voor sommige paarden is dat stilstaan of aan de lange teugel stappen, andere paarden vinden het al heerlijk om gewoon even rechtuit te mogen draven zonder iets te ‘moeten’. Doe datgene waar jouw paard zich prettig bij voelt en pak daarna de oefening weer op.

Tips?

Heb jij nog meer tips voor een goede release? Laat het weten in een reactie.