fbpx

Paarden hebben een olifantengeheugen voor het onthouden van negatieve ervaringen, met name ervaringen die pijn deden. Dat moet ook wel, want ze zijn immers prooidieren. Dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en hard wegrennen, voordat je écht iets overkomt. De dierenarts bijvoorbeeld, veel paarden lopen al weg als ze hem zien aankomen. Helaas ontkom je er niet altijd aan. Hoe kun je er dan voor zorgen dat een dierenartsbezoek zo min mogelijk stress oplevert bij je paard?

Naalden

Geprikt worden vinden veel paarden helemaal niet leuk. Logisch, want het doet pijn. Helaas kun je er niet voor zorgen dat het helemaal geen pijn doet, maar je kunt de ervaring wel minder heftig maken. Meestal wordt een paard geprikt in de onderhals (een beetje aan de zijkant, richting de keel, waar de ader het dichtst bij de huid ligt), in een borstspier of in de hals voor het schouderblad. Neem een satéprikkertje om de naald te imiteren en doe hier friendly game mee. Haal de satéprikker steeds weg op het moment dat je paard ontspant. Je kunt in dit geval zelfs een beloning toevoegen als je paard heel braaf stilstaat. Op deze manier kan geprikt worden na een tijdje geassocieerd worden met iets fijns.

Aanraking

Een dierenarts moet wel eens palperen tijdens zijn onderzoek. Het is daarom handig als je paard zich gemakkelijk overal laat aanraken. Ook op minder voor de hand liggende plekken, zoals onder de staart of tussen de achterbenen. Weer biedt de friendly game uitkomst. Schat je veiligheid goed in; gebruik de eerste paar keer eventueel een stick om je paard aan te raken op plekken die hij niet fijn vindt. Ga door met ritmisch aaien op de plek tot je paard ontspant, en retreat dan. Breid dit uit tot je je paard overal kunt aaien, zonder dat je een negatieve reactie krijgt.

Scheren

Soms moet de dierenarts even een stukje scheren, bijvoorbeeld om een goede echo te kunnen maken. Veel paarden vinden het geluid van een scheerapparaat maar eng en vervelend. Gelukkig kun je dit oefenen. Het makkelijkste is als je kunt beginnen met oefenen met bijvoorbeeld een oude elektrische tandenborstel of een vibrerende massagehandschoen. Beiden maken een zoemend geluid. Doe hier veel approach en retreat mee, om je paard te vertellen dat het echt oké is. Pas als dat goed gaat pak je er een echt scheerapparaat bij. Het echte scheren is dan gewoon het laatste stapje van de friendly game.

De dierenarts kan ook leuk zijn!

Natuurlijk kan de dierenarts zelf ook bijdragen aan een positieve ervaring. Het helpt bijvoorbeeld als er na de injectie even gekriebeld of geaaid wordt op die plek, zodat het laatste gevoel geen onprettige prik is. Of laat de dierenarts even iets lekkers voeren na een onderzoek. Op deze manier wordt een bezoekje van de dierenarts niet alleen maar vervelend!

Heb jij nog meer tips om een dierenartsbezoek aangenamer te maken? Laat het weten in een reactie!