fbpx

Zo krijg je een zelfverzekerd en dapper paard

door 23 jul 20180 Reacties

Niemand wil een paard dat onzeker is en overal van schrikt. We willen allemaal een stoer, dapper, zelfverzekerd paard waar we op kunnen vertrouwen. Die krijg je meestal niet zomaar op een presenteerblaadje aangeboden. Wel kun je er bewust op trainen. Vanaf augustus komt er een tweejarige merrie bij mij wonen en ik ben van plan om haar zo dapper en zeker mogelijk te maken. Daar houden we namelijk voor altijd veel profijt van!

Veel friendly game

Friendly game is een Parelli-oefening waarbij je je paard leert om met spanning of spannende objecten om te gaan. In de blog ‘Woord van de Week: Friendly game‘ kun je alles lezen over hoe je dit het beste aanpakt. Door goed uitgevoerde friendly game leert je paard om opgebouwde spanning los te laten en ontspanning op te zoeken. Als je paard vaak genoeg die ontspanning ervaart zal er op den duur zelfs geen initiële spanning meer ontstaan. Hoe vaker hij spannende objecten ‘overwint’, hoe zelfverzekerder ze hiermee worden.

Friendly game met een zeiltje

Beloon nieuwsgierigheid

Meestal doen we iets met een doel. We wandelen met een doel, we verplaatsen ons over het erf met een doel… Tussentijdse stops, daar rekenen we eigenlijk niet op. Paarden hebben echter niet hetzelfde doel als wij en zijn van nature erg nieuwsgierig. Als je je paard dapper en stoer wil maken, laat dan je doel soms even los. Laat je paard nieuwsgierig zijn en hetgeen onderzoeken waar hij nieuwsgierig naar is. Je kunt het gedrag zelfs belonen met een brokje. Hoe meer hij mag onderzoeken, hoe meer hij ervaart dat het niet eng is én hoe meer hij ervaart dat nieuwsgierigheid gewenst gedrag is.

Erken spanning

Als je paard gespannen raakt op een bepaalde plek, probeer hem dan niet gauw er langs te loodsen. De kans is groot dat je daarmee de spanning alleen maar bevestigt. Erken de spanning, sta even stil en vraag je paard om het spannende even te onderzoeken. Als het niet gaat om een object, maar om een spannende situatie of een kuddegenootje een eindje verderop, dan is het een andere zaak. Hoe langer je dan stil staat, hoe meer de spanning kan opbouwen. Stug doorgaan met je plan kan echter óók averechts werken. Met wat rustige oefeningen in beweging kun je de aandacht bij je vragen en de spanning laten afvloeien. Bewegingen waar zijwaarts in zit of het verplaatsen van de achterhand helpen hier goed bij. Halve maantjes laten lopen (‘falling leaf’) of schouderbuitenwaarts kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen.

Overwin nieuwe situaties

Vooral bij jonge paarden, maar zeker ook bij oudere paarden, is het goed om regelmatig nieuwe situaties aan te bieden. Dit vergroot het aanpassingsvermogen van je paard. Paarden die jarenlang op één plek staan en weinig nieuws mee maken, zullen nieuwe situaties of een dag op pad vaak lastig vinden om mee om te gaan. Ik ben van plan om mijn jonge merrie zo vaak mogelijk mee te nemen naar nieuwe plaatsen en haar ook vaak nieuwe dingen aan te bieden. Een weekend weg, een zwembadje in de wei zetten, paraplu’s, gekke objecten of spelende kinderen bijvoorbeeld. Als ik haar ergens naartoe mee neem moet ik uiteraard wel zorgen dat ik daar de spanning goed ‘manage’ met behulp van de eerder beschreven oefeningen. Op die manier kan ik er voor zorgen dat we zo’n ‘nieuwe situatie’ ontspannen kunnen afsluiten en met een positieve ervaring naar huis gaan.

Mijn tweejarige merrie ga ik zeker de komende twee jaar nog niet inrijden, maar dat betekent niet dat we helemaal niks kunnen doen. Naast spelenderwijs wat dressuur aan de hand wil ik zorgen dat ze zoveel mogelijk positieve ervaringen op doet met vreemde situaties en objecten. Zodat ze een nieuwsgierig, dapper, zelfverzekerd paard kan worden!

Rianne Dekker

Rianne Dekker

Eigenaar Horse in Mind, revalidatietrainer

Ik ben opgeleid als revalidatietrainer voor paarden, maar mijn interesse is nog veel breder dan dat. Ik kijk met een holistische blik en inspireer graag andere paardenliefhebbers over het houden en trainen van paarden.

Download nu het gratis e-book

In het e-book ’10 Praktische tips voor een gezond & gelukkig paard’ vind je belangrijke, waardevolle inzichten en kennis over paarden houden en trainen. Speciaal voor eigenaren die hun paard een optimaal leven willen geven.

Klik op de knop om hem gratis te ontvangen.