fbpx

In mijn vorige blog gaf ik je 3 tips om rust in je hoofd te krijgen. Tips die je bij de paarden uit kan voeren om heerlijk tot rust te komen. Blijkbaar zijn er veel mensen met een druk hoofd, want ik kreeg er veel reacties op. Maar je hebt natuurlijk niet altijd paarden voorhanden op het moment dat je rust in je hoofd nodig hebt. Iemand schreef mij zelfs: „Als ik bij de paarden ben, komt die rust vanzelf. Het is juist buiten de paardenwei, in het „echte” leven dat ik wat meer rust zou kunnen gebruiken.” Ik heb eens rondgevraagd bij mijn paardenvrienden en voor velen is dit heel herkenbaar. Bij de paarden komt de rust „vanzelf”. Maar niemand weet hoe je deze rust ook kan ervaren als je een deadline moet halen op je werk, als je met de auto in de file staat of als je dochters ruzie met elkaar hebben. Daarom geef ik je vandaag 3 nieuwe tips. Tips die je buiten de paardenwei kan toepassen.

Laten we eerst eens kijken hoe het komt dat je bij de paarden zo’n rust ervaart. Veel mensen denken dat dit komt doordat je afgeleid wordt. Maar poepscheppen is voor je hersenen echt niet zo’n moeilijke taak dat ze daarnaast niet in staat zijn om nog 1000 pieker-gedachtes te produceren. Sterker nog, waarschijnlijk doen je hersenen dat wél, maar heb je er op dat moment geen last van. Je geeft die vervelende gedachtes geen aandacht en daardoor merk je niet dat ze er zijn. Net als het geluid van verkeer, dat in Nederland bijna overal te horen is, maar waarvan je in de paardenwei opeens „niets” meer hoort.

Het is dus niet het poepscheppen of het borstelen van je paard dat zo rustgevend is, het is iets anders wat je hersenen op dat moment bezig houdt. Je hersenen zijn bezig met je zintuigen. Als je bij de paarden bent, gebruik je al je zintuigen. Geef maar toe, tijdens het poepscheppen geniet je van de geur van de mest! Als je je paard borstelt voel je niet alleen de vacht van het paard, je kijkt ook naar de reactie van je paard, je ruikt de geur van je paard, het valt je op als je paard ergens een raar plekje heeft of warm aanvoelt. Je bent continu met al je zintuigen bezig. Hierdoor ben je zoals we dat zo mooi noemen „in het hier en nu”.

Hoe kan je dit nu ook bereiken buiten de paardenwei? Met deze 3 tips krijg je buiten de paardenwei net zo’n rustig paardengevoel.

  1. Gebruik je ogen alsof je bij de paarden bent. Hebben je kinderen ruzie met elkaar? Zit je in een saaie vergadering? Bekijk de mensen om je heen eens net zo goed als je naar de paarden kijkt. Observeer hun lichaamstaal met nieuwsgierigheid. Gebruik je zintuigen zodat je hoofd rustig wordt.
  2. Zoek contact met de natuur. Ga naar buiten, snuif de frisse lucht op, voel de wind/regen/zon op je gezicht en kijk naar de wolken in de lucht. Ook als je midden in de stad bent kan je dit doen, je kijkt gewoon recht omhoog naar de hemel, de wolken, de zon of (waarschijnlijk) de regen. Je haalt een paar keer diep adem en laat de rust over je heenkomen. Net als wolken komen en gaan je zorgen vanzelf, je hoeft er niets voor te doen en kan net zo rustig aanwezig blijven als de hemel.
  3. Beeld je in dat je in de paardenwei zit. Probeer de paarden voor je te zien. Luister of je het geluid van het grazen kan horen. Beeld je in dat je de geuren ruikt van het gras en de paarden. Gebruik al je zintuigen om er een zo echt mogelijke ervaring van te maken. Je zal zien dat je dan ook het echte, rustige paardengevoel ervaart.

Kortom, ook buiten de paardenwei kan je rust ervaren. Met deze drie tips kan je overal waar je bent het rustige paardengevoel oproepen en daardoor met minder stress door het leven gaan.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Deel die in een reactie hieronder.